Ú.T. – az Új Előadóművészeti Alapítvány első felhívása

Előadó-művészeti produkciók létrehozását és utaztatását tervezzük, melyek utat nyitnak művész és közönség, tradíció és innováció, művészek és társművészetek között. Újszerűségük értékteremtő, ugyanakkor széles nézői rétegek körében számíthatnak népszerűségre. Szerethetőek, közérthetőek.

A szöveg nélkül vagy kevés szöveggel élő előadó-művészeti formák, a tánc, a zene, a performansz, a cirkusz a személyes jelenlét, az élő előadás mágiája, rítusa által képes elemi, közvetlen hatást gyakorolni a nézőre. Segít újra átélni az egyén fontosságát, szépségét, a közösség erejét. A felsorolt előadó-művészetek többnyire külön keresték kiteljesedésüket, de mára egyre több olyan sikeres kísérlet van, amely bizonyítja, hogy ha valódi fúzióban képesek együttműködni, többre mehetnek. 

Az előkészítő, az alkotási és a produkciós munka során is a párbeszéd lesz a meghatározó kommunikációs és döntési forma. A program résztvevői valamint egy produkciós és egy művészeti tanács szempontjainak meghallgatása, mérlegelése után születnek a lépcsőzetesen egymásra épülő támogatási döntések. A produkciós partnereket – a későbbi befogadóhelyek képviselőit – is igyekszünk a lehető leghamarabb bevonni a munkába.

– A meghívott és a jelentkezők közül meghívott magyar és külföldi hivatásos művészek írásban majd élőszóban ismertetik komplex produkciós terveiket.
– A fejlesztésre kiválasztott tervek néhány hetes fejlesztési támogatást – rezidencia lehetőséget, pénzt és mentorálást – kapnak, majd újra prezentálják a továbbfejlesztett művészeti és produkciós tervet.
– A legmegvalósíthatóbbnak ítélt tervek egy néhány hetes kísérleti munka – alkotás-módszertan, és formanyelv fejlesztő – támogatással folytathatják a munkát.
– A minden szempontból bemutatásra érett produkciók támogatott próbafolyamata után néhány "teszt-előadás" majd a nagyközönség számára is nyitott de elsősorban a szakmai és produkciós partnerek számára tartott bemutató következik. A kudarc jogát is fenntartva, a valóban sikeresnek ígérkező produkciók országos utaztatását, budapesti bemutatását, fesztiválokra közvetítését és nemzetközi forgalmazását tervezzük.

Kevesebbet, jobban! Igyekszünk elégséges mértékben támogatni a művészek munkáját. Ennek érdekében kis létszámú stábbal dolgozó produkciók fejlesztését látjuk megvalósíthatónak.

Az idő (sajnos) sürget

– folyamatosan várjuk a terveket az Ú.T. űrlap kitöltése útján
– szeptember 9-én lesz az első hétfő délutáni szakmai fórum, de minden megvalósítható tervet támogatni szeretnénk
– a támogatott vagy önkéntes tervfejlesztés után
– október elejére megszületnek az első formanyelvi kísérlet támogatási döntések
– novemberi próbák után
– november/decemberre tervezzük a létrejött produkciók szakmai célú, de nyilvános bemutatását, hogy a 2019/20-as szezon végéig az országos turné, majd nyáron a fesztiválbemutatás is megtörténhessen.

Jelenleg elsősorban a Debreceni Csokonai és a Veszprémi Petőfi Színház, a Trafó és a Sziget együttműködésére számítunk, de dolgozunk más konkrét partnerek bevonásán is a fenti helyszíneken és másutt, valamint számítunk a résztvevők konvencionális és újszerű helyszín gondolataira is.

Nem elszigetelt előadásokon, hanem komplex kulturális megjelenésen dolgozunk. Az előadások előtt közös tréningek, workshopok, nyilvános próbák, tornatermi/aula bemutatók, utána vitafórum, közönség találkozó járul hozzá a kapcsolatteremtéshez.

Jó munkát!
Szurkolunk!

Angelus Iván
Új Előadóművészeti Alapítvány
Ú.T.  – programvezető
tanckorut@gmail.com
és a szokott elérhetőségeken

Megosztható linkek:
https://www.facebook.com/events/1062367470635681/?active_tab=about
http://tanc.org.hu/wp/ut/

Támogatók:


Új Előadóművészeti Alapítvány