Tanári MA 2020/21 – I. szemeszter vége, II. szemeszter eleje

Kedves Tanárjelölt!

Ebben a levélben több különböző, de egyformán fontos információ lesz, ezért kérdőívnél vagy az e-mail-nél könnyebben visszakereshető, újra olvasható formát választottam. Ez a levél a főiskola honlapján található, de nem nyilvános bejegyzés. Linkjét a kérdőívben találhattad meg, bármikor újra kinyithatod. 

1.
Most szerdán, 9-én sok megbeszélnivalónk lesz, ezért két csoportban találkozunk 14.30-16.00 vagy a 16.30-18.00 idősávban. Ha valaki nem a saját csoportjában jön, nem okoz nagy galibát, de most nagyon fontos, hogy együtt legyünk, igazi interaktív beszélgetések jöjjenek létre – sajnos még mindig Teamsen. Jó térerőt kívánok hozzá mindenkinek. Küldtünk űrlapot, kérjük válaszolj kedd estig.

2.
Ha annyira tanulságos volt neked is a találkozás Nikolas Pulkával, mint nekem, akkor a beszélgetés elérte célját. Kérlek, mondd el benyomásaidat szerdán. Aki nem volt velünk, a felvétel megismerése után írjon kedd estig.

Nikolas Pulka beszélgetés:
https://drive.google.com/file/d/12JKnXjTsMwHhbEhN8IuEa9pnBdxxnUW-/view?usp=sharing
Minden kerekasztal beszélgetés:
https://drive.google.com/drive/folders/1ZwY-urpvjWoTB1Lro1hDqv126B4r3t5D?usp=sharing

3. 
Szerdán a BKTF pedagógiai rendszereinek további részleteiről beszélgetünk:
– a Pedagógiai Alapvetést már ismeritek, négyen (Gyula, János, Kristóf és Attila) már megküldték a kért beszámolót, a többiek tartoznak, kérem pótold kedd estig, ha közéjük tartozol.
– Az értékeléssel és a mentori rendszerrel kapcsolatos alapinformációkat megismerhettétek már a szabályzatokból. Ezek elérhetőek az Intézményi Tájékoztatóban is, és mire megnyitjátok ezeket a linkeket: ÉrtékelésMentori Rendszer remélem teljesen készen áll majd a közérthetőbbnek szánt verzió is.

Ez azért is fontos mert a hátralevő másfél évben neked is át kell majd esni ezeken a folyamatokon: hogyan is támaszkodhatnál ezekre a hatékony eszközökre tanárként, ha magad nem élted át nehézségeit és nem tapasztaltad vitathatlan hozadékait. 

4. 
Elrepült ez a félév, a most szerdai lesz idén az utolsó csoportos találkozónk. December 11. péntek estig mindenkinek rövid összefoglalót küldünk arról, milyen statisztikailag is összefoglalható tények jellemzik első féléves együttműködésünket, illetve én hogyan látom az együttműködés hatékonyságát és tartalékait.

Kristóf addig is készített a tényekről egy rövid összefoglaló:
– Farkas Kámea: beszámolóval tartozik a 11.25-i előadásról
– Fekete Péter: beszámolóval tartozik a 11.18-i és 12.02-i előadásokról
– Méhes Csaba: beszámolóval tartozik a 12.02-i előadásról
– Greifenstein János: beszámolóval tartozik a 12.02-i előadásról
– Vas Anna: beszámolóval tartozik a 11.11-i és 11.18-i előadásokól 
– Vámos Zoltán: beszámolóval tartozik a 11.04-i, 11.11-i, 11.18-i, 11.25-i, és 12.02-i előadásokról

Biztosan sok vitatott vagy magyarázatra szoruló kérdés marad, melyeket külön-külön személyre szólóan érdemes tisztázni, ezért, kérjük foglalj egy – vagy ha gondolod akár két – 15 perces sávot december 16. szerda 14.30 és 18.00 óra között. Ellenőrizd a táblázat-lap dátumát és írd be magad egy vagy két idősávba, kérünk, ne törölj semmit. Ha beírtad felül középen ellenőrizd, hogy a drive mentette amit beírtál. Ha ezekben az időpontokban nem sikerül találkozni, akkor keresünk másikat, de fontos, hogy külön-külön is beszélgessünk.

Ezután már tényleg a Karácsony és a Szilveszter következik sok pihenéssel és kikapcsolódással remélem.

5. 
Január 6-ig, azért kérlek szakíts időt az alábbi – összes hallgatónk által használt – kérdőívekben foglaltak átgondolására:

Munkaterv – Ugyanezt a linket lehet használni minden periódus előtt és a végén.
Munkatervek, összefoglalók – táblázat – a csoport tagjai és tanárai olvashatják
Kreatív terv – ez nem kötelező, de szívesen beszélgetek erről azzal is aki nem tervez ilyesmit.
Képzőművészeti esszé – 3 téma
Heti napló – a tanév során minden munkahéten feltöltendő.   

Ha sikerül, küldd el amit tudsz, január 6 előtt, ha nem, mindenképp válassz egy 15 perces sávot január 6. szerda 14.30 és 18.00 között, amikor tudunk segíteni akár technikai akár tartalmi kérdésekben. Ha mindent, vagy majdnem mindent feltöltöttél, akkor is jó lenne beszélgetni a tervekben foglalt tartalmakról.

6. 
Január 13-án talán már egészen személyesen is találkozhatunk, de ha nem Teams-en feltétlenül. Két csoportban megbeszéljük a
– az első félév és az űrlap válaszok tapasztalatait,
– az óramegfigyelések megkezdését és a 
– a képzőművészeti esszék megírásának folyamatát.

Az első félév az ismerkedésé volt, a második félévben már megkezdődik a főiskola által nyújtott lehetőségek érdemi kiaknázása.

Köszönöm és ajánlom nektek is Kristóf technikai és rendszerező segítségét.

Találkozunk szerdán
Iván