KORTÁRSTÁNC MŰVÉSZ BA – 2022. SZEPTEMBERTŐL !!!

NEM FRISSÜLŐ ARCHÍV BEJEGYZÉS

 

Last update: 2023. 09. 20. at 13:37

A MEGÚJULÁS JEGYÉBEN: ÍME AZ ÚJ, A NEW IMAGE:


KORTÁRSTÁNC MŰVÉSZ BA – 2022. SZEPTEMBERTŐL !!!

Még egy kicsit azért marad a régi is:

kreativitás, reflektivitás, alternatív gondolkodás
közösségben  fejlődés és tanulás
saját tehetséged megismerése és kibontakoztatása
művészi önmegismerés és művészi szerepvállalás
alkotó-előadó gyakorlat
kortárstánc és kortárs művészetek
tánccal és mozgással kapcsolatos elmélyült munka, kutatás, gyakorlás

 A hároméves táncművész képzés a kortárstánc területén végzett hivatásos előadói és alkotói munkára készít fel. A program   középpontjában a hagyományos és újító tánctechnikák megismerése áll, amelyek a technikai képzés, a mozgáskészségek   fejlesztése, a testtudati munka és az integrált elmélet és gyakorlat alapjain nyugszanak.Fejlesztői szemlélettel, az egyéni és   csoportos tanulási folyamatok egyensúlyával, komplex értékelési rendszerrel, valamint reflektivitást és kreativitást elősegítő   módszerekkel támogatjuk diákjaink fejlődését. Diákjaink hazai és külföldi táncpedagógusok, valamint szakmailag aktív   művészek útmutatása mellett, egy kreatív közösség részeként transzferábilis tudásra tehetnek szert. A képzés támogatja,   hogy hallgatóink kísérletező, kutatásalapú alkotói gyakorlatot alakítsanak ki, valamint egyedi, hiteles előadói hangra   leljenek rá. A formát öltő előadói vagy alkotói énkép nélkülözhetetlen attribútumai a kíváncsiság, a bátorság és az   elhivatottság, továbbá a társadalmi és kulturális környezetre való érzékenység és nyitottság. A képzést azoknak ajánljuk, akik a saját művészi útjuk megtalálása érdekében vállalkoznak a 100%-os intenzitású önálló és csoportos munkára.

„Nem táncokat tanítunk, hanem táncolni tanulunk.”
Angelus Iván, alapító rektor

FELVÉTELI

A felvételi több hónapos folyamat, melynek célja, hogy a jelentkező és az iskola képviselői egyértelmű bizonyosságra jussanak, hogy vállalkozni kívánnak az előttük álló több éves együttműködésre. A felvételt megelőző időszakban a jelentkező a lehető legalaposabban és legmélyebben megismeri az iskolát és önmagát is. Ebben segít a RÁFUTÁS 21/22 programunk, mely keretében Felvételi Előkészítő Kurzust, Nyitott Napokat, Hétvégi Workshopokat és Online Mentor Programot szervezünk. Maga a felvételi is kiváló alkalom, hogy ki-ki szembesüljön a várható örömökkel és nehézségekkel. A lehetőségek és kihívások ismeretében vághatunk felelősségteljesen a rendkívüli energiákat követelő felkészülésbe a hivatásos táncművész pályára. Azok számára, akik felvételt nyernek, az iskola Nyári Alkotóhetet szervez, melynek keretein belül a diákok megismerkedhetnek egymással és megalapozzuk a közös munka szeptemberi megkezdését.

1. forduló: 2022. április 25–27. hétfő–szerda
2. forduló: 2022. június 6–7. hétfő–kedd
Helyszín: Budapest, III. Perc utca 2.

Az alkalmassági vizsga a gyakorlati vizsga része. A felvételi eljárás során a bizottság „megfelelt”, „nem felelt meg” minősítést adhat. A vizsga során egyetlen „nem felelt meg” minősítés is kizár a további felvételi eljárásból. A felvételi pontok számítása: felvételi eljárás alatt szerzett pontok figyelembevételével, hozott pontokat nem veszünk figyelembe. További részletek a Főiskola Felvételi szabályzatában olvashatók.

Jelentkezni az intézményi JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével lehet.
Az űrlap kitöltése előzetes előkészületeket igényel, ezért a kitöltést megelőzően kérünk, figyelmesen olvasd el a kitöltési útmutatót.
A FELVI jelentkezési határidő 2022. február 15.

RÁFUTÁS 21/22 – FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ KURZUS

Az iskola több évtizedre visszanyúló hagyományait folytatva aktívan keressük az alkalmakat a találkozásra a tánc iránt érdeklődőkkel, a jövendőbeli diákokkal, a közönséggel. Ezért a BKTF Táncművész Alapképzési Szak 2022-es indítását megelőző évadban a RÁFUTÁS 21/22 programot hirdetjük meg. Ennek keretében szerteágazó szakmai és művészeti eseménysorozatot szervezünk, amelyet Felvételi Előkészítő Kurzus, Pályaorientációs Napok, Nyitott Napok, Hétvégi Workshopok, Online Mentor Program alkotnak.

STÁB

A táncművész alapszak új stábját dr. Angelus Iván, a Főiskola alapító-rektora kérte fel arra, hogy a szak eddigi munkáját folytatva 2022 szeptemberében évfolyamot indítson el. A megújuló képzés a 40 éves pedagógiai múlt tapasztalatait szem előtt tartva reagál a jelenkor kihívásaira és egyben új utakat keres, így formálva a jövő táncát. 

Bakó Tamás – évfolyamvezető
1992–1995 között volt a Budapest Tánciskola diákja. Tanár, független alkotó, Harangozó Gyula-díjas táncművész. Számos külföldi és magyar együttes tagja volt ideértve Ismael Ivo, Marco Santi, Hód Adrienn, Goda Gábor és mások együtteseit, és számtalan független produkcióban és projektben vett részt mint táncos, vagy alkotótárs. 2009 óta a Budapest Kortárstánc Főiskola kortárstánc mestere, emellett vendég mesterként tanít más hivatásos kortárstánc iskolákban mint a SEAD/Salzburg, vagy a La Manufacture HES-SO/Lausanne.

Furulyás Dóra – szakmai koordinátor
2005-ben nyert felvételt az akkor induló Budapest Kortárstánc Főiskola táncművész szakára. Tanulmányai befejezése után a Tünet Együttes társulat tagja volt 2010-től 2018-ig. Dolgozott többek közt  a Timothy and the Things-szel, az Artus-szal, Réti Annával, Ardai Petrával, Kárpáti Péterrel, Ördög Tamással. 2020 óta Dányi Viktóriával – alkotótársával – a Mothers Back programon dolgozik, amelyben az anyaság előadóművészekre gyakorolt hatását térképezik fel és teszik láthatóvá különböző művészeti projektek keretében.

Várnagy Kristóf – szakmai koordinátor
Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Egyetemen végezte balettművész szakon. 2007-ben Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Junior Díjat kapott. Több stílusban is kipróbálta magát a balettől kezdve, a kortárstáncon át a cirkuszig, dolgozott a Cirque du Soleil, a Cullberg Balett, vagy a Svéd Királyi Balett együttesekkel, utóbbinak szólistája volt. Több magyarországi táncképzésben volt meghívott óraadó: Magyar Táncművészeti Egyetem, Pécsi Művészeti Gimnázium, Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola. Kurzusokat tartott Európa-szerte, például a párizsi Centre National de la Danse-ban és a Danscentrum Stockholm-ban. 2017 óta a Budapest Kortárstánc Főiskola állandó óraadója, ahol 2021-ben megszerezte tánctanár MA diplomáját. Jelenleg a Recirquel cirkusz társulat tagja. 

Péter Petra – tudományos és nemzetközi ügyek
A Budapest Kortárstánc Főiskola munkatársa annak alapítása óta, ahol a nemzetközi kapcsolatokkal, a szakdolgozatok támogatásával és akkreditációval foglalkozik. A Budapest Tánciskola Archívumának vezetője. Kutatási területe a magyarországi kortárstánc kezdeti időszaka. A 2020-ban újrainduló Tánctudományi Tanulmányok szerkesztőségi tagja. Szociológia és magyar-tanári szakon végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, színháztörténész diplomát szerzett a Veszprémi Egyetemen. Doktori tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolában kezdte, majd a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában szerzett abszolutóriumot.

Reidl Kamilla – Koordinációs Rektorhelyettes
Tanulmányait a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában végezte táncos (modern-, kortárstánc szakirányon), majd szabadúszóként több színházi produkcióban vett részt, ezzel párhuzamosan kezdte pedagógusi tevékenységét. A Magyar Táncművészeti Főiskolán (moderntánc szakirányon), később Budapest Kortárstánc Főiskolán kortárstánc szakirányán szerzett táncpedagógus szakképzettséget. A Budapest Táncművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a BKTF egykori Gyakorlóiskolájának igazgatójaként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán szerzett Közoktatási vezető szakképzettséget. 2009 óta a Budapest Kortárstánc Főiskola munkatársa majd rektorhelyettese, ahol a tanulmányi ügyeken kívül a főiskola jogi- és adminisztrációs feladataival, a mindennapi működtetés feladataival foglalkozik.

Csasznyi Blanka Flóra – szervezési és kommunikációs munkatárs
Tanulmányait táncművész BA szakon Londonban, a The Place Contemporary Dance Academy-n, majd a Budapest Kortárstánc Főiskolán végezte, ahol később sikeresen szerezte meg táncpedagógus MA diplomáját. Tíz éve dolgozik Joe Alegado amerikai származású táncos, koreográfus, a Shifting Roots technika alkotója oldalán, mint óraadó és társalkotó. Ebben a tíz évben volt alkalma világszerte tanítani és koreografálni a Shifting Roots – Alegado Movement Language formanyelve alapján, és számos országban tehetett szert jelentős visszatérő közönségre. 2016 óta társalkotója, önálló óraadója és 2020 óta jogörököse a Shifting Roots – AML technikának. Pedagógiai tevékenységért 2021-ben Fülöp Viktor ösztöndíjban részesült.

TANDÍJ

A Táncművész BA szak kizárólag önköltséges formában érhető el.
Magyar állampolgároknak: 650.000.-Ft / félév

Minden hallgató jogosult a diákigazolvánnyal járó kedvezményekre és a diákhitel igénybevételére.
Részletfizetés egyedi megállapodás alapján lehetséges.
Ha valakinek gondot okoz, hogy a félév elején, egy összegben fizesse be a tandíjat, vagy lakhatási nehézségei merülnek fel, akkor javasoljuk a diákhitel igénylését. Az éppen aktuális konstrukciókról, lehetőségekről és az igénylés menetéről részletes információ a
Diákhitel Központ oldalán olvasható.

ERASMUS PROGRAM 

Az Európai Uniós Erasmus+ programjának támogatásával diákjaink és munkatársaink külföldi tanulmányutakon vehetnek részt. Lehetőség nyílik külföldi diákok és tanárok fogadására.

Intézményi Erasmus koordinátor: Péter Petra
E-mail: bcda.erasmus@gmail.com
Részletek

VIDEÓK

Ez a két videó a járvány előtti talán utolsó nagyobb fellépésen készült. Jól reprezentálják az iskolai közös fellépések két fő vonulatát:
– a diákok egy nagyobb csoportja az órákon tanult fix anyagból szervezett improvizáció és korográfia elegyére épülő darabot ad elő színházi körülmények között: 
INTERMEZZO – Trafó 2018. december 
– egy vagy több diák saját munkája, mely a házibemutatók – bemutatott táncok közül kívánkozik a szélesebb közönség elé: MULE FULE- Vágner Orsolya Trafó 2018. december
 
Budapest Tánciskola YouTube csatornáján további 150 videót láthatsz. 

MOZGÁSBAN

A MOZGÁSBAN című kiállítás által 2022. január 9-ig "be lehet sétálni az iskola történetébe". 
Most – és amíg lesz internet – megnézheted a kiállítást online ahogyan Szabó Imre látta
Az Én úgy emlékszem… honlap bejegyzés a kedd/szombat 4 órás progamokról ad tájékoztatást.

A fényképeket Hevér Zsófia készítette 2021-ben.
A Hód Adriennt és Bakó Tamást ábrázoló műtermi plakátfotót Hapák Péter készítette eredetileg az OFF MOZART REQUIEM plakátjára 2000-ben.