AKKREDITÁCIÓS JELENTÉS ÉS TOVÁBBFEJLESZTETT SZAKSTRUKTÚRA TERV / 2021

Két évvel azután, hogy a BKTF megkezdte a mozgásalapú előadóművészetek komplex fejlesztését összegeztük mely területeken értünk el eredményeket és mely területeken ütköztünk akadályokba. Tanultunk mindkettőből és az eredeti célokat megtartva életszerűbb kereteket adtunk terveinknek.

Pedagógiai és akkreditációs szempontból

továbbra is biztos alapokon áll:
●  Táncművészet BA
●  Táncművészet MA
●  Tánctanár MA

a szaklétesítés megtörtént és jól halad a szakindítás:
●  Cirkuszművészet BA
●  Cirkuszművészet MA

pedagógiai szempontból letisztult, akkreditációs szempontból rajtunk kívül eső felsőoktatási folyamatok után hónapokon belül várható a szaklétesítés és várhatólag megkezdhetjük a szakindítást:
● Cirkuszművészet Tanár MA

a művészeti és művészetpedagógiai szakok mellett ezeket a szakokat terveztük:
●  Előadóművészet Technológia BA
●  Előadóművészet Menedzsment MA
●  Előadóművészet Szakelmélet MA
●  Előadóművészet Esélyegyenlőség MA

a fenti négy szak rendszerét kiegészítettük:
●  Stage Management BA
●  Cirkusz- és Tánckultúra BA

A Stage Management BA
előadóművészeti szervezetek – cirkuszok, táncegyüttesek, színházak – belső életének összes feladatára, a produkció létrehozásához szükséges feltételek megteremtésére (fény, hang, videó, sfx, díszletépítés, -mozgatás, asszisztencia, egyeztetés, súgás, jelmez, kellék, produkciós munka, ügyelés, …) készíti fel a hallgatókat.

A Cirkusz- és Tánckultúra BA
előadóművészeti szervezetek – cirkuszok, táncegyüttesek, színházak – kifelé irányuló feladataira, a produkció és a közönség kapcsolatának megteremtésére (marketing, forgalmazás, kommunikáció, …) készíti fel a hallgatókat.

A hallgatók mindkét szakon projektrendszerben tanulnak. Az első évben az egész évfolyam egy vagy két nagyobb projekt megvalósításán dolgozik tanári vezetéssel. A második évben több csoportban alakítanak ki és valósítanak meg előadóművészeti projekteket tanári mentorálás mellett. A harmadik évben saját projektek megvalósításán vagy külső projektekben dolgoznak. A projektrendszert széleskörű gyakorlati és elméleti ismeretekkel és kompetenciákkal egészítik ki élve a főiskola adta sokszínű lehetőségek szinergiájával.

Erről a két szakról léphetnek tovább a hallgatók a korábban is tervezett MA szakokra:
●  Előadóművészet Menedzsment MA
●  Előadóművészet Szakelmélet MA
●  Előadóművészet Esélyegyenlőség MA

Az intézményi akkreditáció keretében a BKTF szervezeti működésének alapjait, szabályzatait megújítottuk, a ránk háruló kötelezettségeket teljesítettük, a MAB akkreditációs döntése májusra várható.

2021. március
Angelus Iván, Péter Petra, Reidl Kamilla