2021-ben még nem indít kortárstánc BA évfolyamot a BKTF

A Budapest Kortárstánc Főiskola az átalakítás, újjáépítés éveit éli. A hazai kortárstánc kultúra fejlesztésének négy évtizedes folyamatában – ideértve az alap-, közép- és felsőfokú képzést – a 2010 es évek második felében egyre válságosabb helyzeteket éltünk meg. A 2019 tavaszán indult új korszak lényege, hogy tevékenységünket kiterjesztjük a mozgásalapú előadóművészetekre: a kortárstáncon kívül a hagyományos és újcirkusz művészeti képzésre, ide értve az ezeket támogató, technikai, szervező és elméleti szakemberek képzését. 

Ez a munka magába foglalja az iskola szervezeti, pedagógia, jogi, pénzügyi, infrastrukturális és személyzeti rendszereinek megújítását. Az új szakok indítását lépésről-lépésre tervezzük 2022 szeptemberétől.

Ha minden terveink szerint folytatódik 2022 kora tavaszára hirdethetünk majd felvételit a művész szakokra.

Ez azt is jelenti, hogy 2021. szeptemberben még nem vághatunk bele egy új művész generáció képzésébe. Jelentkezés, felvételi idén tavasszal még nem lesz. Mélyen átéljük, hogy ezek a nagyon korlátozott  mozgásteret adó idők nem kedveznek a társadalmi és személyes kapcsolatok virágzásának. A pályakezdés körüli éveiket élő fiataloknak ezek igazán nehéz évek! Igen, ez a gyűjtögetés, felhalmozás, csendes fejlődés ideje miközben az ember rohanva keresné magát mindenféle kapcsolatban… Nincs választás! Ebből a helyzetből kell most győztesen kijönni. 

Biztosra nem ígérhetem, de annyit elmondhatok, hogy munkatársaimmal napról-napra dolgozunk azon, hogy 2022 szeptemberében egy még jobb BKTF nyithassa meg kapuit.

Iván Angelus
alapító/rektor
BKTF

ps.
Ha enyhülnek a járvány okozta korlátozások, 2021 szeptemberétől tervezzük előkészítő kurzus, hivatásos tréning és kreatív mentorálás formában folytatni a munkát. Részletek – a helyzet függvényében – júniusra várhatók.
ai.