“TÁNC ÉS RAJZ TILOS 2017” – NIKHIL CHOPRA / LINE / DOKUMENTA 14 | Budapest / Óbuda / Fő tér | Május 31. – Június 1.

A Bús Balázs által vezetett Óbudai Önkormányzat önkormányzati alkalmazottak, biztonsági őrők,  kényszerítőeszközökkel felszerelt területfelügyelők és rendőrök összhangolt bevetésével sikeresen akadályozta meg a – megítélésünk szerint – törvényesen bejelentett és jogszerűtlenül betiltott – , de mindeképpen nagyon békés rendezvényünket az általa felügyelt területen, együttműködésben a Budapesti Rendőrfőkapitányság és a II.-III. Kerületi Bíróság tartalmi és jogi szempontból megkérdőjelezhető támogatásával.

Alkalmazkodva a magyarországi viszonyokhoz a rendezvény magánterületen lett megtartva az eredetileg tervezett békés és kreatív légkörben.

A történtekről részben a sajtó is tudósított:
http://magyarnarancs.hu/lokal/kie-a-ter-angelus-ivan-es-az-obudai-onkormanyzat-esete-a-gyulekezesi-torveny-cimen-104527

A Magyar Narancs és a TASZ is hűen tükrözi a magyar közgondolkodást, amikor a hatóságokkal együtt megkérdőjelezi, hogy a társadalmi felelősséget vállaló kultúra és a művészet társadalmi célú cselekvés, a lelkiismereti okoból történő vélemény-nyilvánítás adekvát eszköze, így a gyülekezési jog védelme alá tartozik. Aki engedélyt kér a vélemény-nyilvánításra, a gyülekezés gyakorlására lemond erról a  jogáról. Pont ezt várják tőlünk hatalmi pozíciójukból cinikusan mosolygó hatóságaink.

Woodstock résztvevőinek gyülekezéshez való JOGÁT talán a TASZ sem vitatná visszamenőleg, de az eredeti helyszínt uraló hatóságok már akkor is résen voltak. Hiába!

 

  

További részletek, dokumentumok:

Betiltották a rajzot és a táncot Óbudán? Igen! Betiltották! Gyülekezési jogi esettanulmány – 2017. Magyarország


Az indiai képzőművész/performer nyilvános akciója a szerelem és a szabadság jegyében együttműködésben a Budapest Kortárstánc Főiskola Táncosaival a Dokumenta14 Athén Kassel – LINE keretében. A három napos rendezvény a gyülekezési jog védelmével az óbudai Fő téren kerül megrendezésre május 31. szerda déltől június 1. csütörtök késő estig. 

Tarts velünk!

 

forrás: Balkon 2017

További információ: nikhilchopra.net

Olvasson erről angolul is