Eck Imre díjat kapott Angelus Iván – díjátadó május 30. 20.00 Trafó

Az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma "… az Eck Imre Díjat kiemelkedő művészeti teljesítmény és életmű elismeréséért ítéli oda."

A díj odaítéléséről a kuratórium nevében a Pécsi Balett alapítójának és meghatározó koreográfusának lánya Eck Júlia tájékoztatta a díjazottat. Az alapítvány, az alapító – Pécs város önkormányzata -, és a díjazott tervezi, hogy későbbi időpontban Eck Imre emlékéhez méltó, ünnepélyes körülmények között emlékezik meg a tánctörténeti jelentőségű koreográfusról.

Eck Imre Kossuth- és Liszt-díjas balettművész, táncos, koreográfus, kiváló művész 1930. december 2-án született Budapesten. A balettintézetben Nádasi Ferenc tanítványa volt, táncművészi pályafutását 1949-ben kezdte a Magyar Állami Operaházban. Első egész estét betöltő balettje, a Csongor és Tünde nagy szakmai és közönségsikert aratott. 1960-ban szakította meg szólótáncosi karrierjét, amikor egy különleges osztály végzett az Állami Balettintézetben. Eck követte őket Pécsre, ahol létrehozta Magyarország első modern táncszínházát. Szakmai és közönségsikerekben bővelkedő alkotásai közül kiemelkedett a Pókháló, a Tavaszünnep, A csodálatos mandarin és a Requiem. Hosszú, súlyos betegség után 1999. december 20-án hunyt el.

A korábbi díjazottak:
2006 – Bretus Mária és Hetényi János
2008 – Juronics Tamás 
2010 – nincs adat
2012 – nincs adat
2014 – Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Tagozata – igazgató Uhrik Dóra
2016 – Angelus Iván

A Pécsi Balett bemutatói időrendben