Parkour / Art Du Déplacement Óbudán – workshop középiskolásoknak

Megijedni nem kell, de koncentrálni igen:
MARCI PARKOUR A képen: Csuzi Márton / Árpád híd budai hídfő /2014 szeptember. Fotó: Angelus Iván

Mikor?

2015. szeptember 22. – október 22. – minden kedden és csütörtökön, 15.45-17.00- ig.
Ingyenes bemutató óra: 2015. szeptember 17. 15.45-17.00- ig

Hol?

Találkozó Óbudán a Raktár utca és a Miklós utca sarkán, a Máltai szeretetszolgálat előtt, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium mögött, 15.40- kor

Szint?

Kezdő-középhaladó

Mi az Art Du Déplacement?

Sokan látták a Yamakasi című filmet, amiben hét fiatal francia, Párizs épületein ugrál, akrobatikus macskaügyességgel. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a hét ember, a valóságban is létező Yamakasi csoport tagjai, akik az Art Du Déplacement Academy alapítói. Az Art Du Déplacement, a parkour testvére, egymás gyökerei. Szabad mozgás, praktikus funkcionalitás, bármilyen térben. A parkour elmozdulási lehetőséget lát a tér legtöbb pontjában, még ha az komoly akadálynak látszik is. A környezet adottságait kihasználva, halad egy útvonalon, amit elsősorban a praktikusság jellemez. Eljutni egyik pontból a másikba, a köztes tér akadályait kihasználva. Az Art Du Déplacement, mindezt úgy teszi, hogy a praktikusság mellett, valamilyen esztétikai gondolatot is követ, így alkalmassá téve a parkourt, akár egyfajta művészi önkifejezésre. Igazi lényege viszont, leginkább a gyakorlásában van. A Yamakasi csoport, több mint húsz éves tapasztalati háttérrel, azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék a testet és a szellemet, a lehető legszabadabb mozgás és gondolkodás elérésének érdekében. A yamakasi szó, Lingala nyelven, azt jelenti: „Erős test, erős szellem, erős ember”. A természetes reflexekhez, a tiszta koncentrációhoz, a test primer funkcióihoz visszatérve, egy olyan mozgásformát hoz létre a gyakorló, ami adaptálódik a környezethez. Ahogy az akadályok megszűnnek akadályoknak lenni, inkább mint lehetőségek tűnnek fel a szellem számára, a gondolkodás felszabadul, és egyre gyorsabban talál megoldást azok kihasználására. A folyamatos koncentráció, egyhegyűség, a jelen időben való gondolkodás, a fizikum fejlesztése, a test és a szellem álló-, és ellenálló- képességének fejlesztése, olyan mozgásgyakorlatok által, ami bármilyen térbe integrálható. Kihívások útján pedig, a félelmek leküzdésén is nagy hangsúly van. Ez az Art Du Déplacement, a szellem és a test mozgásának gyakorlata.

A workshop leírása

A workshop első harmada a fizikai erőnlét megszerzéséről, az izomzat felkészítéséről szól majd, olyan gyakorlatokkal, melyek az izomerő, az állóképesség, a rugalmasság, a robbanékonyság képességeket fejlesztik. Mindezt a lehető legtermészetesebb mozgással érjük el, mely mind a test elmozdítását, továbbmozdítását eredményezik, szemben a súlyzós, eszközös erősítéssel, ahol egy másik test mozgatása a cél.

A workshop második harmadában, olyan mozgástechnikai gyakorlatokat alkalmazunk, melyek az érzékelés, az észlelés, a koncentráció, a koordináció talaján készít fel a bonyolultabb elemek, ugrások, sorozatok kivitelezésére. Itt olyan alap technikai elemeket, mozdulatokat ismétlünk nagyon sokszor, a folyamatos tökéletesítés szándékával, melyek magabiztos és biztonságos végrehajtása, elengedhetetlen a komplexebb trükkök, folyamatok elsajátításához.

A harmadik harmadban, sorozatok és rövid koreográfiák, útvonalak begyakorlása a fő téma, melyben már nem csak a biztonságos, de az esztétikus kivitelezésre is komoly hangsúly kerül.

Minden nap, szembe nézünk, egy- két komolyabb kihívással, melyek a félelem leküzdésében, a saját képességeink, testünk iránti bizalom, hit erősítésében játszik majd komoly szerepet.

Az utolsó napon, az improvizáció, és az önálló alkotó, kreatív gondolkodás és látás témáját érintjük, melyben a gyakorló saját maga alkothat rövid kompozíciókat.

Az oktató: Csuzi Márton

A Budapest Kortárstánc Főiskola elvégzése után a Duda Éva Társulatnál kezdte meg professzionális pályafutását, s azóta is aktív tagja a társulatnak. Kettő kivételével az együttes összes darabjában szerepel, nyitott képzést tartott a Movein stúdióban, és az elmúlt évben önálló darabot is rendezett a társulatnak. Ezen kívül részt vett különböző nemzetközi és hazai produkciókban is, mint táncos, alkalmazott koreográfus, előadó.
2013-ban ösztöndíjat kapott az Art Du Déplacement Academy képzésén való részvételre. Párizsi tartózkodása alatt elsajátította az ADD alapjait és engedélyt kapott a metodika oktatására terjesztésére. Azóta tanított a Budapest Kortárstánc Főiskolán, saját csoportot indított Budapesten, akikkel napi rendszerességgel edzenek, gyakorolnak, keresik az új utakat lehetőségeket a parkour és tánc között.

Ár

10.000.-/ fő (10 alkalom)

Információ

e-mail: marton.csuzi@mailbox.hu
telefon: + 36 30 9 323 155

Add a Comment